Renoveren: je goed informeren, goed budgetteren, en dan wordt het een prima project

Een geslaagde renovatie begint lang op voorhand. In sommige gevallen begint het bij de aankoop van het huis. Je kocht het terwijl je precies wist wat de aard van de renoveringswerken zou zijn: ofwel structureel ofwel cosmetisch. Het ene houdt in dat er daadwerkelijk muren of hele ruimtes zullen sneuvelen; het andere betekent dat er straks bijvoorbeeld behangen of geverfd zal worden. In een ander geval ben je al lang huiseigenaar en vind je het gewoon tijd voor een andere ‘look’, een andere aankleding, of een badkamer met technische voorzieningen die nu eens state-of-the-art zijn.

Wanneer je een huis aankoopt, met het specifieke plan om het te renoveren, kies dan voor een huis in het Vlaamse Gewest van minstens 30 jaar oud. Vanaf die leeftijd kun je een beroep doen op de Vlaamse renovatiepremies (www.wonenvlaanderen.be). Aan die premies zijn een aantal voorwaarden verbonden, maar eraan voldoen is niet onoverkombaar en dergelijke financiële hulp kan toch makkelijk oplopen tot 10.000 euro. De premies slaan op heel wat werken: van structurele (afbraak, fundering, aanbreng van trappen), tot vernieuwing van of werken aan het dak, tot het vervangen van het buitenschrijnwerk, of het werken aan de technische installaties (leggen van vloerverwarming, verwijderen van een mazoutketel, etcetera).

Wat wil je precies renoveren?
Neem letterlijk een notablok ter hand en loop het huis rond, terwijl je zo nauwkeurig mogelijk de werken noteert. Noteer ook steeds de dimensies van de plek die onder handen genomen wordt. Dat helpt om de vierkante-meter-prijs van de klus te begroten. Filter vervolgens de info, deel het op in de werken die je zelf zal doen en de werken die je door een aannemer zal laten doen. Bereken de budgetten die ervoor nodig zullen zijn.

Wanneer het te moeilijk is om zelf een budget in te schatten, vraag dan aan een professioneel om het werk ter plekke te komen begroten. Tel overal 30% bij op; dat schijnt aan het einde van een (ver)bouwingsklus altijd minimum het tekort te zijn! Bij dit budget reken je trouwens best ook de verblijfskosten op een andere plek terwijl je verbouwt. Het is niet aangenaam om in een huis zonder badkamer of keuken te wonen, zeker niet wanneer je uit werken gaat en ‘s avo nds liever landt in een ontspannen omgeving of wanneer je kinderen hebt.

Maak een plan van aanpak. Uiteraard worden eerst gebroken ramen of lekkende daken hersteld. Dat kan verdere schade aan het huis voorkomen. Ook ‘grote’ werken hebben uiteraard voorrang op kleinere. Cluster bepaalde werken ook in het plan: wanneer je een volledige vloer vervangt, check je best ook alle leidingen die eronderdoor lopen. Aan de andere kant, wanneer je echt de hele renovatie zelf wil doen, start je misschien beter met ‘kleine’ klusjes, bij wijze van opwarming. Zo kan je bijvoorbeeld alvast de bruikbaarheid van een ruimte herstellen, in afwachting van het grotere opsmukwerk. Klein beginnen is ook een psychologische aanpak: door kleine klussen eerst te doen, bouw je aan je zelfvertrouwen en zo rol je langzaam in het werken als een echte vakman/vakvrouw.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.   Info   Akkoord