Plat of hellend? Het dakvraagstuk

Het hangt er maar vanaf bij wie je je licht gaat opsteken: die zal vertellen of het nu een hellend of een plat dak is dat alle voordelen heeft. Platte daken deden hun intrede met het modernisme en veroverden sindsdien hun plaatsje in de architectuur. Hellende daken behoren bij de oervorm van een huis. Welk dak kies je als je gaat bouwen? De voordelen van beide op een rijtje gezet.

Een meerwaarde en mogelijkheden voor groen
Er bestaan hele mooie platte-daken-resultaten. Hun sterke punten zijn niet zozeer een ideale waterafvoer, als wel een meerwaarde voor de woning en een excellente plek om zonnepanelen en buitenmeubilair op kwijt te kunnen. Vooral in stedelijke omgevingen kan een plat dak een zegen zijn. Er kan bijvoorbeeld ‘een tuin in de lucht’ met of zonder moestuin op aangelegd worden. Of een ‘groendak’, dat is een sedumdak bestaande uit vetplantjes die de waterhuishouding van een plat dak verzorgen: de plantjes drinken het water op. Zo’n sedumdak is ook goed voor de levensduur van een plat dak, want het vertraagt de slijtage aangericht door zonlicht en regen, en het reguleert de impact van temperatuurschommelingen. En als je uit het raam over de daken kijkt, is er groen te zien in plaats van lelijke dakmaterialen. Sedumdaken worden geleverd in bakken, tegels of tapijten, met reeds voorgeteelde plantjes, zodat een groendak praktisch meteen klaar is! Een plat dak levert ook voordeel op voor de ruimte in huis: onder zo’n dak is er immers een volwaardige ruimte, met overal een even hoog plafond. Om gerust te slapen laat je een plat dak beter tweemaal per jaar nakijken.

Hellend dak: de ideale relatie met water
Een hellend dak is natuurlijk op en top Belgisch. Dat wil zeggen: er zijn heel wat goeie vaklui te vinden die dit dak kunnen installeren. Omdat een hellend dak traditioneel is, is er zelden een discussie nodig voor vergunningen. Een hellend dak is bedacht voor een ideale waterafvoer en een wateropvang. Maar liefst 95% van het regenwater dat erop terecht komt, kan opgevangen worden. Doe je dat, dan heb je meteen gratis water voor het spoelen van het toilet, voor het bewateren van de tuin, voor de wasmachine... De kans op condensatie op een hellend dak is heel gering. Er zijn een pak ecologische materialen op de markt voor een hellend dak. Ook de vorm van het dak hoeft niet saai te zijn: er bestaan verschillende vormen van hellende daken. Het zadeldak is het gekendst, maar een mansardedak of een lessenaarsdak is ook mogelijk.

Plat en hellend: aan elkaar gewaagd
Natuurlijk behoeft een hellend dak wat onderhoud: de goten en afvoergaatjes moeten vrij van bladeren en andere natuurlijke resten gehouden worden. Af en toe moet gecheckt worden of alle pannen nog intact zijn en vastliggen. Dat is misschien het minpuntje: een hellend dak controleren is een iets gevaarlijker werkje dan een plat dak controleren. Maar het moet minder vaak gebeuren; ook dat nadeel wordt dus weggewerkt. Een tip: stuur alleen een echte vakman een hellend dak op.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.   Info   Akkoord