Ruwbouw: niet sexy maar wel de belangrijkste fase bij nieuwbouw

De helft van het budget bij een nieuwbouw wordt opgebruikt door de ruwbouw-fase van je huis. Wat is ruwbouw eigenlijk allemaal? Het is het geheel van werken die gebeuren aan je huis tot wanneer het buitenschrijnwerk geplaatst werd en het huis wind- en waterdicht is. Na de ruwbouw begint de ‘afwerking’, de fase die de rest van het budget zal opsouperen.

Die eerste fase is dus bepalend voor de stevigheid van je huis; genoeg reden om hier de nodige aandacht aan te besteden. Meteen even ontspannen: natuurlijk volgen hier je architect en je aannemer(s) de werken ook mee op. Maar het is jouw geld: waak dus met argusogen over wat de professionelen ermee aanvangen. Beide partijen – architect en aannemer – hebben weliswaar een tien jaar durende verantwoordelijkheid voor de stabiliteit en de afdichting van het huis. Maar tussen de klacht en gelijk halen voor de rechtbank kan er heel wat gebeuren.
In vogelvlucht: een ruwbouw passeert enkele belangrijke etappes. De bodemkwaliteit én de niveauverschillen van de bouwgrond spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol; die moeten in de stedenbouwkundige vergunning beschreven worden en dienen als basis voor geschillenbeslechtingen. Op beide factoren wordt de keuze voor het type fundering gebaseerd. Informeer je dus zeker over de bodem vooraleer je een bouwgrond aankoopt. Wat kelders betreft: wil je er graag één en bouw je een rijwoning, ga dan eerst na of je buren er ook één hebben; een kelder bouwen kan structurele problemen voor de buurwoningen opleveren. Zorg voor een 100% waterdichte kelder; kelders van nieuwbouwwoningen durven wel eens blank staan.

In de ruwbouwfase worden ook de basiswerken voor een goede stroom en een goede aan- en afvoer van water gedaan. Aarding, aansluiting op de riolering, circuits voor regenwater en sanitair water, aansluitngen voor elektriciteit, gas, zelfs telefonie, kortom, hier komen ook al de eerste ecologische ingrepen aanbod. Kies je wel of niet voor een stookolieketel? Die past goed samen met een kelder. Kies je trouwens voor een prefabkelder of wordt de kelder ook deels bewoond? Is een aansluiting op een riolering überhaupt mogelijk? Indien niet, dan ben je verplicht om een eigen (klein) waterzuiveringsstationnetje aan te leggen. Vanals je twijfelt over een stap, raadpleeg je best de gemeente in kwestie: voorschriften zijn immers overal anders.

Een huis wordt opgetrokken volgens het principe van draagmuren of skeletbouw. Dat laatste is meestal van hout, maar het kan ook van metaal zijn. Tussen 1970 en 2000 was bouwen met metaal voor residentiële woningen vrij populair: met metaalskeletten kon je de toen gegeerde open-plan en loft ‘look’ creëren. Tegenwoordig is staal helaas wat prijzig. Waar je ook voor gaat: let er in elk geval op dat er geen structurele elementen toegevoegd worden die niet op het plan staan: je zou de eerste niet zijn, die middenin de woonruimte plotseling een steunpilaar heeft staan die alle uitzichten belemmert.

De isolatie is van belang voor de EPB-waarde van je huis. Hierbij is het belangrijk dat de isolatie van buitenmuren, gelijkvloerse vloerplaat, dak en ramen en deuren perfect op elkaar aansluiten. Daar moet je architect met name goed op toezien. Kies je voor traditionele of natuurlijke isolatie? Houd bij de keuze van de isolatie in elk geval steeds rekening met de isolatiewaarde, het soort toepassing en de specifieke kenmerken van het gekozen materiaal. Eens de ruwbouw er staat en alles goed wind- en waterdicht is, kan het plezierige deel van de nieuwbouw probleemloos beginnen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.   Info   Akkoord