Een hutje voor haar, een man-cave voor hem

Man cave: thirty-somethings kennen het begrip. Het is die ruimte in huis (of buitenshuis) waar hij zijn ding kan doen. Meestal alleen, soms ook eens met zijn maten. Roken, drinken, naar het voetbal kijken, samen werken aan iets, kortom, een echte man zijn. Waar ‘Verboden Voor Vrouwen’ aan de deurhendel hangt. Mannen claimen hun eigen ruimte in huis of buitenshuis, zoveel is duidelijk. Het schijnt een oergevoel te voeden; ze moeten een plek hebben waar ze hout kunnen bewerken, planten verpotten, de grasmaaier herstellen of gewoon in vrede de krant kunnen lezen.

Recent laten echter ook de meisjes van zich horen. De she-sheds (vrij vertaald: een tuinschuurtje voor haar) zijn in opmars. En man, wat een waaier aan bouwstijlen en interieurs verschijnen er via die she-sheds! De één al schattiger en nog meer overladen dan de ander. Pareltjes van interieurdecoratie. Al die afzonderings- en uitingsdrang doet vragen rijzen, niet? Zit hier een echte nood aan de basis? Of is het copycat-gedrag: zij heeft het, dus ik wil het ook. Hij heeft er ene, ik bouw er een betere versie van? Alles begon met de tuinschuur voor mannen. Er wordt geclaimd dat een tuinschuur voor een man is als een handtas voor een vrouw. In beide hoor je alle essentiële zaken te vinden die je nodig hebt om te overleven in een moderne wereld. Beide vertegenwoordigen ook een soort heiligdom: net zoals een man nooit zonder toestemming in de handtas van een vrouw zou zitten, zou een vrouw het nooit in haar hoofd halen om een man cave of een man shed zomaar te betreden.

Mannen doen vanalles in en met hun cave; het zijn plekken die hun persoonlijkheid en hun passies reflecteren. Je vindt er bizarre objectenverzamelingen, allerlei gereedschap, een trendy koffiezetapparaat, enzovoort. Maar de tuinschuur of cave heeft ook een ‘helende’ functie: een man laten ontsnappen naar zijn tuinschuur en misschien ook laten ontsnappen aan zijn vrouw, is hem zijn ontspanning gunnen. Hoe vreemder trouwens het werkje dat hij er uitvoert – de grasmaaier onderdeel voor onderdeel uit elkaar halen en vervolgens weer assembleren – hoe levensverlengender hij bezig is. De man-cave, zo is wetenschappelijk bewezen, verleent een diepe ontspanning en verbetert de gezondheid. Ook belangrijk voor dat doel: in de tuinschuur worden er vooral dingen ‘gedaan’ – praten is optioneel.

En nu trekken dus ook de meisjes naar hun heiligdom. Zij doen het vooral om te breken met hun zorgfunctie: voortdurend bij man en kinderen zijn, doet hen hun eigen wensen te vaak opzij zetten. In de she-shed komen die volop aan bod; er is ruimte voor me-time en de hobby waarvan ze de naam vergeten waren in het hoofdhuis. Yoga doen, een boek lezen of zelf schrijven, zelfs een eigen bedrijfje uit de grond stampen: de she-shed geeft de juiste stimulans. Ook voor vrouwen zit er dus een helend kantje aan: al decorerend of al pratend aan de telefoon met de BFF komt ze weer thuis bij zichzelf. Wie zei er dat de moderne mens oppervlakkiger is geworden dan zijn historische evenknie? Dan moet hij eens uitleggen hoe het komt dat man-caves en she-sheds een zinvoller doel dienen dan de folly’s.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.   Info   Akkoord