Kleine vijver, grote voordelen

Met de aanleg van een ecologische tuinvijver wordt een tuin niet alleen aantrekkelijker; je lokt meteen ook een rijke verzameling leven naar het water. Een vijver is namelijk een magneet voor allerlei wezens, van vogels tot kikkers tot nuttige insecten, die er bijvoorbeeld op zomeravonden voor zorgen dat er geen muggen rond of in het huis zijn. Groot moet een vijver voor al dat leven niet zijn. Pak de aanleg goed aan. Hier zijn een aantal punten om rekening mee te houden.

Eerst de lay-out
Kijk op een realistische manier naar de tuin voor het bepalen van de grootte. Gaat het om een reeds aangelegde tuin, dan wordt dit puntje makkelijker: het is belangrijk dat een vijver op een plek ligt die goed bezond wordt, dat wil dus zeggen: uit de buurt van loofbomen, die een schaduw afwerpen. Natuurlijk moet een vijver ook het liefst vanuit het huis te zien zijn, en misschien ook wel vanuit elk hoekje in de tuin. Maak de vijver niet te groot; ook op een minivijver komen natuurbewoners graag afgevlogen of -gekropen.

Een mini-vijver kan ook op het balkon
Hoe wordt beslist of een vijver uitgegraven wordt en hoe diep moet die dan wel zijn? Dat kom je te weten aan de hand van de selectie van de planten. Over planten wordt iets verder in deze tekst geschreven. Moet een vijver altijd uitgegraven worden? Nee, er kan bijvoorbeeld geopteerd worden voor een mini-vijvertje in een container: voorwaarde voor de container is dat die waterdicht moet zijn. Kies er één van glas, een geglazuurde of een kunststoffen versie, en let erop dat het geen materiaal is die schadelijke stoffen aan het water kan afgeven. Watertonnen komen op heel wat sfeervolle foto’s voor, maar let wel: de meeste tonnen zijn niet waterdicht en werden chemisch behandeld tegen houtrot. Wil je zo’n ton als mini-vijver inzetten, dan zul je die dus moeten laten coaten aan de binnenkant. Alweer: kies voor een coating die geen schadelijke stoffen afgeeft. Bij mini-vijvers in containers is het tenslotte ook belangrijk dat ergens erin een plek gecreëerd wordt waar dieren ‘op het droge’ kunnen klimmen. Zo’n platform hoeft niet groot te zijn: leg ergens een stuk hout, of een stuk steen, dat boven het water uitsteekt.

Uitgraven? Houd rekening met een vriesperiode
Graaf je een vijver uit, houd er dan rekening mee dat elke vijver groter dan 30 m2 een stedenbouwkundige vergunning nodig heeft. Gebruik de aarde die uitgegraven wordt om glooiende oevers te creëren: zo help je de tuinbevolking makkelijker in en uit het water klauteren. Maak een uitgegraven vijver zeker dieper dan 1,5 meter: op die manier zal de vijver tijdens de wintermaanden niet tot op de bodem bevriezen en blijven vissen, wanneer die er zijn, leven. Graaf echter ook ondiepe plekjes uit: die plekjes zullen op zonnige dagen sneller opwarmen en misschien hebben sommige planten dat net nodig.

Planten, planten, planten
De planten dan: afhankelijk van de diepte van de vijver kies je voor moerasplanten (< 25 cm diep) of zuurstofplanten (> 25 cm diep en tot 40-50 cm). Drijfplanten kunnen ook gebruikt worden. Voor de plantenkeuze is belangrijk dat je rekening houdt met de diepte van de (mini-)vijver. Kies niet enkel planten die mooi zijn, maar kijk ook even naar hun functie: zuurstofplanten geven zuurstof; drijfplanten houden het water schoon; waterlelies werken algenvorming tegen. Moerasplanten met hun wortels staan het best tegen de kanten van de (mini-)vijver. Al zin in een zo’n vijveraanleg? Nog even wachten op het zonnetje en dan kun je aan de slag!

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.   Info   Akkoord