Beglazing - deel II

In deel I van dit artikel hebben we de soorten glas besproken, in deze post verwijzen we naar de extra mogelijkheden, zoals akoestisch glas, zonwerend glas en veiligheidsglas.
(bron: livios.be)

1. Akoestisch glas
In buurten met veel lawaai (drukke baan, trein, ...) neem je best je voorzorgen en kan je akoestisch glas plaatsen. Vaste ramen laten minder lawaai door dan ramen die je kan openen. Hoe dikker de glasbladen, hoe beter de akoestische isolatie. Kies een beglazing met bladen van verschillende dikte: een beglazing van bijvoorbeeld 4-15-6 laat een pak minder lawaai door als een beglazing van 4-15-4. Nog betere akoestische resultaten kan je halen met isolatieglas in combinatie met gelaagd veiligheidsglas. Vooraleer je over akoestisch glas gaat nadenken, is het belangrijk om te weten welk type geluidshinder je wil tegenhouden: zijn dit hoge of lage frequentie-geluiden? Bespreek dit met een glasexpert.

2. Zonwerend glas
Zonwerend glas is geen overbodige luxe voor wie veel ramen op het zuiden, zuidoosten, zuidwesten of westen heeft. Dit type glas houdt warmte en zonnestralen buiten in de zomer en de warmte binnen in de winter. Soms heeft dit een iets donkere tint dan andere beglazing, waardoor anderen ook moeilijker kunnen binnenkijken, maar er bestaan vandaag al heel wat neutrale zonwerende glastypes, waarbij je nauwelijks nog het verschil met helder hoogrendementsglas merkt.

3. Veiligheidsglas
Deze term slaat zowel op de veiligheid van personen als op het inbraakvertragend karakter van het glas. Twee types beantwoorden aan de definitie van veiligheidsglas: gelaagd en gehard glas. Een schuifraam in de woonkamer, een glazen deur of een raam tot op de grond moeten bestaan uit veiligheidsglas. Gelaagd glas bestaat uit twee of meer luchtdicht op elkaar verlijmde glasplaten met daartussen één of meerdere transparante PVB-folies. Dit glas houdt ook het grootste deel van de uv-stralen tegen. Gehard glas heeft een speciale thermische behandeling ondergaan waardoor het veel sterker is dan gewone beglazing. Dit wordt minder vaak als beglazing gebruikt, maar vooral voor glazen tafels, deuren, … Daarnaast is er ook nog brandwerend glas. Dit vind je vooral terug in scholen en openbare gebouwen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.   Info   Akkoord