Beglazing - deel I

Er bestaan verschillende types beglazing: enkel, dubbel, hoogrendements- en driedubbel glas. Bijkomend heb je ook akoestisch, zonwerend, veiligheidsglas, … Elk type heeft een U-waarde die de thermische isolatiewaarde uitdrukt. Hoe lager deze waarde, hoe beter.
(bron: livios.be)


Soorten beglazing
 

1. Enkel glas
Enkel glas bestaat uit één enkel glasblad. Door de hoge U-waarde van 5,8 W/m²K wordt dit niet meer geplaatst bij nieuwbouw. Je vindt het wel nog terug in oude woningen.
 

2. Dubbel glas
Dubbel glas bestaat uit twee glasbladen en heeft een U-waarde van 2,8 W/m²K. De ruimte tussen de twee glasbladen (de spouw) is gevuld met droge lucht. Hoe dikker deze ruimte, hoe beter de isolatiewaarde.
Sinds 2020 moeten de ramen in Vlaamse woningen minstens dubbel glas hebben. Deze verplichting geldt enkel voor leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen vallen hier niet onder. Voldoe je vanaf dit jaar niet aan deze verplichting? Dan kan je woning strafpunten krijgen bij verhuur of verkoop. Het is ook gewoon beter voor je stookbudget, het milieu, je gezondheid en je comfort om je oud enkel glas te vervangen door dubbel glas.
 

3. Hoogrendementsbeglazing
De norm voor nieuwbouw ligt tegenwoordig op 1,1 W/m²K. We kiezen dus steeds meer voor hoogrendementsbeglazing. Deze bestaat uit dubbele beglazing met een transparante, warmte reflecterende metaalcoating op een van de spouwzijden van het isolatieglas. Dit type glas heeft een U-waarde van 1,1 W/m²K. Voor een nog betere isolatie kies je voor een dubbele (1,0 W/m²K) of triple coating (0,9 W/m²K). Bij HR-glas is de spouw opgevuld met een edelgas: argon of krypton.
Hoogrendementsglas isoleert vijf keer beter dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Het resultaat: minder stookkosten, een hoger comfort in zomer en winter en geen vervelende koudestraling meer aan de ramen.
 

4. Driedubbel glas
Driedubbele beglazing bestaat uit drie glasbladen en heeft een U-waarde van 0,6 W/m²K. Werk je met smallere spouwen? Dan kom je op 0,7 à 0,8 W/m²K. De spouw is net zoals bij hoogrendementsglas opgevuld met argon. Kies je voor krypton, dan is een U-waarde van 0,4 W/m²K haalbaar. Dit type beglazing komt vooral voor in passiefhuizen. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.   Info   Akkoord