Tiny houses als zorgwoning

Wat zijn tiny houses
Tiny houses zijn tussen de 15 en de 50 m2  ‘groot’ en kan je meestal ook verplaatsen. Eén verschil met een caravan, is dat een tiny house doorgaans gebouwd wordt met innovatieve methodes en duurzame materialen.
Het is een trend die overgewaaid is uit Amerika, maar wonderwel aansluit bij onze huidige noden. Bouwgrond wordt immers steeds schaarser en duurder, en er is steeds meer interesse in wonen met een kleinere ecologische voetafdruk.
Met een tiny house bespaar je niet enkel veel ruimte, maar ook veel energie. Meer nog, je kan volledig ‘off-the-grid’ wonen als je bijvoorbeeld kiest voor zonnepanelen, regenwaterrecuperatie en een composttoilet.

Alternatief bij mantelzorg
De bevolking vergrijst en we leven met z’n allen steeds langer. Voor veel woonzorgcentra is er dan ook een lange wachtlijst. Een tiny house kan een interessant alternatief zijn. Het laat mantelzorgers toe om zorgbehoevende familieleden in hun tuin te laten wonen zonder in te boeten op hun comfort of privacy.
Je kan het tiny house volledig volgens jouw noden en voorkeuren laten bouwen en inrichten. Ondanks de kleine oppervlakte zijn er zelfs rolstoelvriendelijke tiny houses. Is de mantelzorgwoning op een gegeven moment niet meer nodig, dan kan je deze ruimte een nieuwe bestemming geven of doorverkopen. Ook dit aspect maakt van een tiny house als zorgwoning een investering die het overwegen waard is.

Een tiny house in jouw tuin
Wil je zelf een tiny house bouwen of laten bouwen in je tuin? Neem dan zeker eerst contact op met jouw gemeente om na te vragen wat de voorschriften zijn. Aangezien het een nieuwe trend is, is er immers nog geen eenduidige wetgeving rond.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.   Info   Akkoord