Smart homes: een slimme keuze

Klassieke domotica
Domotica is niet nieuw. Een centrale bediening voor de verwarming, de verlichting, de rolluiken,... is al een hele tijd een populaire keuze.
En tegenwoordig is het bedienen van de technologie in je huis zelfs nog eenvoudiger als je kiest voor toestellen die je met een app op je smartphone kan bedienen.
Laat ons slimme verlichting als voorbeeld nemen. Met een app kan je de slimme lampen aan of uit zetten, en elke kleur geven die je maar wil. Zo creëer je op elk moment van de dag de gepaste sfeer in huis, zonder dat je hoeft op te staan en naar de schakelaar te stappen. Hiervoor heb je enkel een goede wifi-verbinding nodig in huis en de smartphone die je sowieso op zak hebt.

Internet of Things
Als we spreken het Internet of Things (IoT), het Internet der Dingen, gaan we nog een stapje verder. Hiervoor kunnen we een slimme thermostaat als voorbeeld nemen. Zo’n thermostaat is verbonden met het internet en kan je vanop afstand bedienen met de app. Twijfel je op het werk of de verwarming wel uit staat? Even checken in de app.
Maar eigenlijk streeft deze technologie ernaar om bediening overbodig te maken. Jouw verbruiks- en gebruikersgegevens worden opgeslagen in de cloud en voortdurend geanalyseerd. Zet jij jouw thermostaat telkens op 20° wanneer je thuiskomt, dan zal je thermostaat dit onthouden. Vervolgens zet hij zelf de thermostaat op 20° wanneer hij detecteert dat je er bent.

Veiligheid, comfort en lager energieverbruik
De smart home producten, die je met een app kan bedienen en gewoon online kan kopen, variëren van espressomachines tot deurbellen en van babyfoons tot robotmaaiers.
Koelkasten die zelf de boodschappen online bestellen en laten leveren, zijn nog niét ingeburgerd, maar louter gadgets kan je de smart home producten niet meer noemen. Ze zorgen voor een hoger comfort, betere veiligheid en een lagere energiefactuur en zijn niet meer weg te denken uit onze levensstijl en onze toekomst.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.   Info   Akkoord