Wat is BIM?

Wat is BIM?
BIM staat voor Building Information Modeling of bouwinformatiemodel. Het is een digitale, virtuele weergave van een bouwwerk en tegelijk dé centrale plaats waar alle mogelijke technische informatie opgeslagen zit.
Wil jij of je aannemer nagaan wat de precieze afmetingen zijn van die ene schuifdeur? Of heb je de productcode van een buis nodig? Met BIM vind je dit makkelijk terug, altijd in de meest recente versie van het plan.
Deze efficiënte manier om gegevens uit te wisselen, maakt het makkelijker om de uitvoering van de verschillende fases voor te bereiden. Zo kunnen alle partijen ook beter anticiperen op mogelijke problemen bij de uitvoering.

Altijd de meest recente informatie
Wanneer er met BIM gewerkt wordt, zijn er duidelijke afspraken over wie welke informatie aanlevert en op welk moment. Indien het gaat om actiepunten, bijvoorbeeld na een werfbezoek, kunnen die meteen toegewezen worden aan de juiste partij.
Alle betrokkenen hebben zicht op de laatste stand van zaken en de meest recente informatie. Op een foute versie van het plan afgaan, is met BIM dus verleden tijd.

Kwalitatievere offertes
De technische details in BIM zijn ook handig bij het opvragen van offertes aan aannemers. Wanneer zij zich hierop baseren bij het maken van een prijsopgave krijg je een meer betrouwbare inschatting van de kosten.
Wanneer een aannemer graag met bepaalde producten of materialen werkt -hetzij omdat ze kwalitatiever zijn, hetzij omdat ze goedkoper zijn voor jou als eindklant- kan hij dankzij BIM beter inschatten of dit in jouw bouwproject een goede keuze is of niet.
Kort gezegd, door alle informatie over jouw bouwproject op een centrale plaats op te slaan en up-to-date te houden, kunnen alle betrokkenen efficiënter samenwerken. Mét BIM verloopt jouw bouwproces dus vlotter.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.   Info   Akkoord