Heb jij al een postinterventiedossier?

De naam klinkt je misschien niet meteen bekend in de oren, maar elke woning die na 1 mei 2001 is gebouwd en elke woning, ongeacht haar leeftijd, waarin verbouwings- of renovatiewerken gebeurden, moet in het bezit zijn van een postinterventiedossier (PID)1. En dat wettelijk verplichte dossier wil je liefst zo snel mogelijk vervolledigen, je notaris zal er immers naar vragen wanneer je je woning verkoopt. En de kopers ook. De overheid legt (ver)bouwers op de werkzaamheden gedetailleerd te documenteren in het PID, gaande van as-builtplannen tot het lastenboek met gebruikte materialen. Het dossier moet alle elementen bevatten waarmee rekening gehouden moet worden bij latere werkzaamheden. Concreet betekent dit dat de bouwheer een PID moet laten aanleggen op elke bouwplaats waar coördinatie moet worden georganiseerd. Op het einde der werken wordt het dossier bij proces-verbaal overgedragen aan de opdrachtgever.
 

Een PID voor het leven
Het PID blijft bij de woning zolang ze bestaat en wordt geüpdatet bij alle onderhouds-, herstellings- of vernieuwingswerken. Verkoop je je woning, dan ben je bij wet verplicht alle vereiste documentatie zorgvuldig over te dragen aan de nieuwe eigenaar. Heb je op het moment van verkoop nog geen PID, dan moet je alsnog op eigen kosten een dossier laten opmaken door een ingenieur of architect, ten laatste tegen het verlijden van de akte.


Kopers hechten bovendien zelf steeds meer belang aan een goed opgesteld postinterventiedossier. Het overtuigt hen dat de investering in jouw woning de juiste keuze is en ze zullen ook makkelijker beslissen om je woning te kopen tegen de prijs die je voorstelt als je hen een kant-en-klaar dossier kunt voorleggen.
Ten slotte geeft het PID het verkoopproces een duwtje in de rug. De kopers kunnen sneller overgaan tot een beslissing en de notaris zal het papierwerk sneller kunnen afronden dankzij jouw volledige bundel informatie. Alleen maar voordelen dus.


Meer dan bouwplannen alleen
Overeenkomstig art. 36 van het KB op Tijdelijke of Mobiele Bouwplaatsen van 19/01/2005 dient het postinterventiedossier minstens te bevatten:

  • plannen en tekeningen van de structuur van de woning en de aanwezige technische installaties (cv, sanitair, elektriciteit, ...);
  • aanduidingen van (ingewerkte) nutsleidingen (water, gas, elektriciteit, ventilatie, ...) en verborgen gevaren;
  • instructies voor onderhoud, herstelling, verbouwing en ontmanteling van het gebouw en de technische installaties;
  • een lastenboek met overzicht van de gebruikte materialen;
  • eventuele aankoopfacturen en garantiebewijzen;
  • de namen en contactgegevens van de betrokken architect, veiligheidscoördinator en hoofdaannemers, die het gebouw hebben opgetrokken of verbouwd.

 

Verplicht én praktisch
Een postinterventiedossier is verplicht, maar ook gewoon érg praktisch voor jou als eigenaar. Elk jaar brengt herstellingen met zich. Er lekt een leiding in je badkamer, je moet je verwarmingsketel vernieuwen, je keuken krijgt een opfrisbeurt, noem maar op. Om de herstellings- of vernieuwingswerken vlot te laten verlopen, kun je je baseren op de up-to-date documenten in je PID. Zo weet je snel wat kan en wat niet, en loop je geen schade- of zelfs veiligheidsrisico’s.


Eenvoudiger dan je denkt
Tot op vandaag werd standaard een papieren PID aangemaakt, maar dat kan nu beter. We leven in een digitaal tijdperk dat ons leven vereenvoudigt en dat geldt ook voor een digitaal paspoort van je woning. Door je documentatie bij te houden op een platform in de cloud, kun je waar of wanneer ook je woning veilig en efficiënt beheren. Je weet je paspoort altijd te vinden.
Je woning is de belangrijkste investering in je leven, daar wil je dus op een gepaste manier zorg voor dragen. En nestas is de enige digitale tool die je daarbij kan helpen. Dankzij het nestas digitale paspoort kun je eenvoudig documenten opladen, updaten en delen, en hoef je je geen zorgen te maken als het verkoopmoment is aangebroken.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.   Info   Akkoord