Groene stroom: even samenvatten

De ‘groenste’ stroom is de niet gebruikte stroom. Daar zou iedereen het ondertussen mee eens moeten zijn. Besparen op stroom zou daarom eerst een oefening moeten zijn in het verminderen van het verbruik. Met de gestage aangroei van smartphones, tabletten, laptops, televisieschermen, de uitbreiding van allerlei comforttoestellen die iemand thuis het werk uit handen moeten nemen, de ontwikkeling van allerlei robotica én nu ook steeds vaker oplaadbare auto’s, is het onmogelijk voor één mens alleen zich ten allen tijde bewust te zijn van zijn of haar elektriciteitsverbruik. Gelukkig kan het verduurzamen van verbruik ook vanuit een andere hoek benaderd worden: je kunt zachtjes werken aan het vergroenen van stroombronnen. Vandaag is er groene stroom te koop die duurzaam opgewekt wordt via zonnepanelen en windmolens. Een andere niet zo voor de hand liggende stap is investeren in een goeie dakisolatie. Ook daar haal je tenslotte ‘groene stroom’ uit.

Zonnestroom
Wie voor zonnepanelen kiest, laat zich beter goed adviseren over de plek waar ze gezet worden. Uit zonnepanelen wordt een maximum aan opbrengst gehaald wanneer ze met een ideale hellingshoek geplaatst worden. Dat is tussen de 35° en de 36°. Is die hoek kleiner of groter, dan kan de opbrengst tot 20% minder zijn. Kies je voor een netgekoppeld systeem of voor een autonoom systeem? Extra stroom opgewekt door zonnepanelen die dus niet voor eigen gebruik dient, kan aan het elektriciteitsnet afgegeven worden of thuis opgeslagen worden in accu’s. Kies een accu die groot genoeg is: vol is vol, wat het zonnepaneel dan nog opwekt is weggegooide stroom. Overweeg tevens om te kiezen voor zonnepanelen die gekoeld kunnen worden met water of lucht, want wist je dit: zonnepanelen hebben een lagere opbrengst bij hoge temperaturen. Elektrische geleiding verloopt immers beter bij lage temperaturen.

Waaistroom
Geloof je in windenergie? Steun dan de ontwikkelingen van windmolenparken en kies voor een energieleverancier die windstroom levert. Houd er rekening mee dat ook deze energie niet 100% ‘groen’ is: net als voor het maken van zonnepanelen, worden er voor de productie van windmolens uiteraard grondstoffen gebruikt en vindt er een vorm van uitstoot en afvalcreatie plaats. Zoek een leverancier die de molens plaatste op een plek waar het voldoende waait; anders kost de molen meer dan de energie die geleverd wordt.

Stroomdetective
Wie het verbruik wil verminderen, kan dat in bepaalde stappen aanpakken. Maak bijvoorbeeld een checklist van alle apparatuur in huis die elektriciteit verbruikt en stel de vraag: is wat er is strikt genomen nodig? Kun je bijvoorbeeld zonder magnetron (zeer ongezond), zonder elektrische waterketel (oma’s fluitketel is toch ook goed?), zonder Senseo of Nespresso (duur al die koffietabs, en je creëert een berg afval – koffie opgieten gaat ook), zonder elektrisch fornuis (koken op gas is veel energiezuiniger en makkelijker te beheersen tijdens het koken).

Daal eens wat vaker af naar kelder of garage om te kijken naar de elektriciteitsmeter. Net zoals we nu graag onze dagelijkse stappen monitoren door ze met een smartwatch te tellen, kunnen we eens wat vaker kijken naar het cijfer van ons verbruik. Maak er een wedstrijdje van in het gezin om de meterstand naar omlaag te krijgen. Nu het toch over wedstrijdjes organiseren gaat: word gelijk een echte huishoudelijke boekhouder. Wist je bijvoorbeeld dat je een energiekostenmeter kunt kopen, voor een kleine prijs, waarmee de apparaten in huis die energie vreten opgespoord kunnen worden? Op naar echt groen stroomverbruik!

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.   Info   Akkoord