Het anti-aging huis

L’Oréal etcetera heeft het: anti-aging crèmes. Ze strijken rimpels en andere leeftijdgebonden oneffenheden weg, ‘verzachten’ de jaren als het ware. Als de cosmeticaindustrie het heeft, waarom heeft de bouwindustrie het (nog) niet? Een huis waarin je rustig ouder kan worden. Dat met andere woorden een antwoord biedt op je woonnoden als jonge mens én als gevorderde senior; dat maakt dat de sociale omgeving die je dan nodig hebt, nooit ver weg is. Er gebeurt nog weinig grensverleggends op dit gebied. En toch staat er zoveel te gebeuren: we zijn als bevolking immers razendsnel op weg naar de omgekeerde piramide.

egen 2030 zullen wereldwijd 79 miljoen babyboomers de gezegende leeftijd van 65 bereikt hebben. Razendsnel gaat dat, per dag worden er 10.000 mensen 65! De overheid wil mensen ertoe bewegen om IN de steden te gaan wonen. Steden zijn daar niet klaar voor: één realistische blik en je weet gewoon dat ze slecht scoren op factoren die voor seniorenresidenten belangrijk zijn: toegankelijkheid, mobiliteit en de aanwezigheid van sociale en commerciële diensten voor die leeftijdgroep. Je kunt je natuurlijk ook afvragen of je dit toekomstig probleem ook al niet eerder kunt tackelen. Namelijk, telkens wanneer je een huis bouwt of verbouwt. De meeste bouwers denken dat ze een huis voor de toekomst bouwen – ze denken daarbij misschien in de eerste plaats aan gezinsuitbreiding. Een huis bouwen voor de toekomst gaat natuurlijk ook over gezinsinbreiding. Nesten eindigen meestal leeg; de vogels vliegen uit en bouwen een eigen nest. Er blijft een ouder paar over dat plotseling één of twee woonlagen van het huis niet meer gebruikt, met een rolstoel niet door de eigen voordeur geraakt, laat staan door de binnendeuren, of bijna ‘op kot’ woont thuis, omdat ze bijvoorbeeld maar 1 kamer in hun huis meer gebruiken.

Misschien moeten (ver)bouwers ook al maar de mogelijkheid van ‘zorgwonen’ in hun gezinswoning meenemen. Je huis zo inrichten dat er ook één kleinere woongelegenheid ingebouwd zit die fysiek mee deel uitmaakt van de hoofdwoning. Tijdens de fase van de gezinsuitbreiding gebruik je de éénheid gewoon mee in het geheel; het kan bijvoorbeeld de kindereenheid zijn. Is de gezinsinbreiding een voldongen feit, dan betrek je zelf die eenheid en laat je de rest van het huis over aan een grotere familie. Hoe zul je zelf zijn wanneer je 65 wordt; het is de vraag die aan de basis van het grondplan kan liggen. Gezien de voortschrijdende medische ontwikkelingen zal binnenkort op jongere leeftijd te voorspellen zijn waar straks je gezondheid of je mobiliteit zouden kunnen gaan haperen. Je kunt er je toekomstig huis op voorzien. Ontwerpen met architecturale veerkracht: zo’n kangoeroewoning is een boeiende mix van zelfstandigheid en zorg en heeft voordelen die financieel en sociaal interessant zijn. Het is per definitie een woonvorm met toekomst: of je nu met je eigen familie ‘samenwoont’ of het is met ‘vreemden’; er wordt op alle kosten bespaard en er kan vanalles juridisch met elkaar geregeld worden.

Nu wordt zo’n kangoeroewoning nog bedacht op het samenwonen van een ouder en een jonger echtpaar. Maar wie zegt dat het daar op hoeft te houden? Als je nog vitaal genoeg bent, kun je ook samenwonen met gelijkgestemde ouderen. Met jongere ouderen. Met oudere singles en echtparen. Met je beste (oudere) vrienden. Met ouderen die net zoals jij huisdieren hebben waarop gepast moet worden als iemand met vakantie gaat…. de mogelijkheden zijn legio. En werden tot nu toe weinig ingebouwd in reguliere gezinswoningen. Wie vat er die koe bij de horens?

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.   Info   Akkoord